Следвайте Гласове в Телеграм              

...
 Следвайте Гласове в Телеграм              
Коментари Харесай

Софийска вода участва в научна конференция, организирана от СУ Св. Климент Охридски

 Следвайте " Гласове " в Телеграм                                                                                                                        

На интернационална научна конференция в София беше показана взаимната работа на „ Софийска вода “, част от Веолия, и на Центъра за подготвеност към СУ   “Clean&Circle ”

Ректорът на СУ „ Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков отличи сдружението с грамота за поддръжка

 

В продължение на два дни Научната конференция на тематика " Чисти технологии за устойчива околна среда и кръгова стопанска система " събра представители на научната общественост и бизнеса в Аулата на Софийския университет. Събитието, проведено от образователното заведение, цели да разпространява активността на Центъра за подготвеност „ Clean&Circle ” и опциите, които той основава за бизнеса. 

 

Официален посетител на откриването беше изпълнителният шеф на „ Софийска вода “ Васил Тренев, който поздрави и благодари на интердисциплинарния екип на Clean&Circle. Той открои изключителния принос на проф. Яна Топалова, координатор на плана, в границите на който се основава Центърът, за постигнатите триумфи: 
„ Софийска вода “ е част от огромната интернационална група Веолия и дружно с всички останали компании на Веолия по света сме се посветили на огромната цел да бъдем пример за екологична промяна като търсим, подтикваме и несъмнено внедряваме в нашата ежедневна активност нови софтуерни решения.  Във Ваше лице виждаме сътрудници, съидейници и отдадени на идеята учени и практици. “

Проф. Топалова благодари на сътрудниците по плана, че в процеса на работата до момента са били отворени към всички хрумвания. 
В рамките на двудневната стратегия бяха показани към този момент осъществени научни разработки. Сред тях  e взаимният план на експертите на „ Софийска вода “ и учените на Центъра - „ CoV-WATER - Изследване на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София “. Повече за него описа Сениха Велиша, отговорник „ Биология “ в Лабораторен изпитвателен комплекс на „ Софийска вода “, която също е ученик на Биологическия факултет на СУ. 

„ Ползите от такива планове са за цялото общество. Освен това те са дълготрайни и дават опция даже и след отминаване на рецесията с Ковид 19, да бъдем по-подготвени за такива изключителни обстановки “, добави Весела Стефанова, старши управител в Лабораторен изпитвателен комплекс на „ Софийска вода “. 

Конференцията е част от план BG05M2OP001-1.002-0019-С07 " Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система ", финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014 – 2020 година Изпълнението му започва през март 2018 та година. Общата стойност на плана е 23 667 925,86 лв., от които 20 117 736,97 лв. европейско и 3 550 188, 89 лв. национално съфинансиране.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР